Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

25) Εθελοντισμός, σκέψεις

Εθελοντισμός    

- Θα παραθέσω κείμενα που άντλησα από το διαδίκτυο, και μετά από κάθε κείμενο σχόλιά μου:

Α) Κείμενο του Δήμαρχου κ. Γιάννη Πατσαντάρα (αποσπάσματα):
[Πρόλογος] Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), το 2011, που μόλις καλωσορίσαμε, ανακηρύχθηκε, ως «Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντικών Δραστηριοτήτων, που προωθούν την ενεργό συμμετοχή του πολίτη», όπως είναι ο επίσημος τίτλος (http://europa.eu/volunteering
[ Κυριο Μέρος] Τι είναι, όμως, εθελοντισμός και για ποιό λόγο αποκτά τόση επισημότητα αυτή η κατά τα άλλα «αφανής» δραστηριότητα;
Σίγουρα, πάντως, εθελοντισμός δεν είναι η χρησιμοποίηση, αν όχι η εκμετάλλευση κάποιου για προσωπικό όφελος. Ο εθελοντής αντιμετωπίζει τα άτομα στα οποία προσφέρει εθελοντική εργασία, όχι με οίκτο αλλά σαν άτομα ισότιμα τα οποία περνούν δυσκολίες, σε μια δεδομένη στιγμή και στα οποία μπορεί να προσφέρει. Έτσι στη Βικιπαίδεια ως εθελοντισμός ορίζεται, «η ηθελημένη παροχή υπηρεσιών για κάποιον κοινωφελή σκοπό».
[ . . ] Όλοι σχεδόν οι πολίτες μπορεί να είναι υποψήφιοι εθελοντές γιατί και οι αντίστοιχες κοινωνικές ανάγκες δεν έχουν όρια και δεν εντάσσονται σε πλαίσια, δεν έχουν ηλικία και φύλο, ούτε και εξαρτώνται από τη μόρφωση και την οικονομική κατάσταση. Όλοι έχουμε κατά βάθος την επιθυμία, αλλά και την ικανότητα, να βοηθήσουμε εκείνους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μένει να θελήσουμε να ενημερωθούμε!
Η εθελοντική δράση εκφράζει για εμάς, ως Δήμος, μια ανώτερη ποιοτικά κοινωνική συγκρότηση επειδή είναι δράση που πραγματοποιείται εθελούσια χωρίς καταναγκασμό αλλά με την ελεύθερη θέληση των Πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό ο εθελοντής Πολίτης γίνεται σύμβολο μιας ελεύθερης και ανεξάρτητης κοινωνίας της οποίας κεντρικός στόχος είναι το κοινό καλό, η ευημερία όλων μας. Δεν θα αφήσουμε να πάει ούτε μια σταγόνα χαμένη από το ξεχείλισμα δράσεων ενεργών συμπολιτών μας.
Στις άμεσες προτεραιότητές μας ως Δημοτική αρχή είναι και η δημιουργία και ανάπτυξη δικτύων εθελοντισμού όπου θα δίνεται η δυνατότητα σε όποιον πολίτη το επιθυμεί να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του προς όφελος της κοινωνίας μας. Μάλιστα πρέπει να παροτρύνουμε τον Πολίτη προς αυτή την κατεύθυνση(Για παράδειγμα φροντίδα κάποιων συμπολιτών που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες , προστασία του περιβάλλοντος κ.τ.λ.)
[ . .] [Επίλογος] Αν δεν μπορούμε, ως απλοί πολίτες, να αγωνιστούμε σε  οποιαδήποτε άλλη αρένα, ας γίνουμε τουλάχιστον ενεργοί πολίτες στον κοινωνικό μας χώρο ο καθένας.
Για να αλλάξουν κάποια πράγματα προς το καλύτερο για το Δήμο μας αλλά και για την Πατρίδα μας γενικότερα, για να πάμε μπροστά.

Γιάννης Πατσαντάρας
Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας
(πηγή:distomo.blogspot.gr/2011/01)

ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: 1) Χώρισα το κείμενο σε πρόλογο, κύριο μέρος και επίλογο. 2) Το κύριο μέρος ξεκινά με αρνητικό ορισμό «εθελοντισμός δεν είναι η χρησιμοποίηση, αν όχι η εκμετάλλευση κάποιου για προσωπικό όφελος», και καταλήγει στον θετικό ορισμό «ως εθελοντισμός ορίζεται, η ηθελημένη παροχή υπηρεσιών για κάποιον κοινωφελή σκοπό». Ο συνδυασμός αρνητικού με θετικό ορισμό τονίζει ακόμα περισσότερο τον θετικό ορισμό. Να πω, ότι στην έκθεση συνήθως γράφουμε τον θετικό ορισμό, χωρίς αυτό να αποκλείει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα που μας δίνει αυτό το κείμενο (θέλει πάντως ιδιαίτερη εμπειρία για να κάνουμε σωστά έναν τέτοιο συνδυασμό). 3) Ο Επίλογος περιέχει μια προτροπή και κλείνει με την ‘’αποστροφή’’ : «Για να αλλάξουν κάποια πράγματα προς το καλύτερο για το Δήμο μας αλλά και για την Πατρίδα μας γενικότερα, για να πάμε μπροστά».

Β) Από εργασία σπουδαστριών της Νοσηλευτικής  του ΤΕΙ Λάρισας (που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου):

Ο πρώτος ανιδιοτελής εθελοντής, σύμφωνα με τον ελληνικό μύθο, ήταν ο Προμηθέας, ο τιτάνας που έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς και την έδωσε στους ανθρώπους και μαζί τους χάρισε τη γνώση και τις τέχνες. [. .] ο εθελοντισμός δεν έχει κίνητρο το προσωπικό κέρδος, . . αλλά το κοινωνικό όφελος, [. .] Ο εθελοντισμός, ή καλύτερα το κίνημα του εθελοντισμού αποτελεί σήμερα με τις ανάλογες προϋποθέσεις μια μεγάλη δύναμη ελπίδας για τον σύγχρονο κόσμο. Αυτή η διατύπωση εμπεριέχει ένα θεμελιώδες ερώτημα για το τι είναι εθελοντισμός, πως διαμορφώνεται και τι ρόλο διαδραματίζει στη σύγχρονη ζωή. [. .] Το φαινόμενο του εθελοντισμού αποκτά ολοένα νέες και πρωτότυπες ποιοτικές και ποσοτικές διαστάσεις που ξεπερνούν τις παλαιές εμπειρίες παραδοσιακής φιλανθρωπίας, [. .] Η οργανωμένη εθελοντική δράση τείνει να καταστεί μια σημαντική συνιστώσα της κοινωνίας των πολιτών και συντείνει να διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις στην Ελληνική κοινωνία αντιμετώπισης των πολλαπλών αδιεξόδων. [. .] Ο εθελοντισμός έτσι όπως αναδύεται, ιδιαίτερα στις χώρες της Ευρώπης, οριοθετεί τον τρίτο πυλώνα της οικονομίας παρέχοντας υλικά αγαθά και υπηρεσίες που αδυνατούν να προσφέρουν το κράτος και η ελεύθερη αγορά. [. .] Υπάρχουν αρκετές ελλείψεις στην προώθηση κοινωφελών στόχων και έλλειψη στην παροχή ενημέρωσης ώστε να σχεδιαστεί μία δημόσια πολιτική γύρω από θέματα κοινωνικής οικονομίας. Τέλος ο εθελοντισμός μπορεί να συμβάλει στην διαμόρφωση νέων κοινωνικών ηθών την συνεκτικότητα του κοινωνικού ιστού και να ενδυναμώσει την κοινωνική αλληλεγγύη.

Πως μπορούμε να ορίσουμε τον εθελοντισμό
Είναι δύσκολο να ορίσουμε τον εθελοντισμό ως σαν ένα νέο φαινόμενο. Αλλάζει διαρκώς σήμερα όψεις, περιεχόμενο αλλά και μεθόδους ακολουθώντας τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κοινωνίας.
Θα μπορέσαμε να ορίσουμε τον εθελοντισμό ως την δραστηριότητα εκείνη που αναπτύσσεται κατά τρόπο προσωπικό, αυθόρμητο, ελεύθερο χωρίς ατομικό κέρδος από πολίτες ή ομάδες πολιτών προς το συμφέρον της ομάδας στην οποία ανήκουν ή τρίτων προσώπων ή ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ή της τοπικής, κρατικής ή διεθνούς κοινότητας, αποκλειστικά για σκοπούς αλληλεγγύης. Ακόμη ο εθελοντισμός συνεπάγεται μια στάση ζωής που ενστερνίζεται ιδιαίτερες αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη, η κοινωνική συμμετοχή, ενώ οι εθελοντές με τη δράση τους προωθούν θετικές στάσεις και αντιλήψεις για τα διάφορα κοινωνικά ζητήματα.

Πως εκδηλώνεται ο εθελοντισμός σήμερα
Ο εθελοντισμός σήμερα εκδηλώνεται σε πολλά επίπεδα  [. .]

Ο σημαντικός ρόλος του εθελοντισμού στην Ευρώπη
Ο εθελοντισμός εμφανίζεται με διάφορες μορφές σε ολόκληρη την Ευρώπη, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία των προσεγγίσεων και των παραδόσεων που χαρακτηρίζει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. [. .]

Ποιος είναι ο εθελοντής
Εθελοντής είναι ο πολίτης που προσφέρει ανιδιοτελώς τον ελεύθερο χρόνο του ή τις γνώσεις του για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων χωρίς αντάλλαγμα. [. .] ο εθελοντής αντιμετωπίζει τα άτομα που έχουν δυσκολίες, τα άτομα που προσφέρει εθελοντική εργασία όχι με οίκτο αλλά σαν άτομα ισότιμα τα οποία περνούν δυσκολίες και στα οποία μπορεί να προσφέρει.

Το προφίλ του εθελοντή
-Να είναι οργανωμένος και εκπαιδευμένος.
-Να έχει εξειδικευτεί στον τομέα του για να μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα τη στιγμή που θα του ζητηθεί.
-Να μπορεί έπειτα από κατάλληλη εκπαίδευση να αναλάβει πρωτοβουλίες όπου και όταν χρειαστεί
-να είναι πρόθυμος να οργανωθεί και να συντονιστεί με τις υπόλοιπες ομάδες εθελοντών ή με άλλες κρατικές υπηρεσίες ή ομάδες που έχουν αναπτύξει ένα εσωτερικό δεσμό και μπορούν να λειτουργούν πιο εύκολα μεταξύ τους. [. .]

Αρκετοί διαχωρίζουν τον εθελοντισμό σε επίσημο και ανεπίσημό.
Ο επίσημος εθελοντισμός αφορά για παράδειγμα την προσφορά για μια μη κυβερνητική οργάνωση ή ένα ίδρυμα.
Ο ανεπίσημος εθελοντισμός αφορά την προσφορά σε περισσότερο προσωπικό επίπεδο, βοηθώντας π.χ. κάποιον ηλικιωμένο στο δρόμο.

Ο κοινωνικός εθελοντισμός σήμερα
Σε παγκόσμιο επίπεδο ο εθελοντισμός αποτελεί τον ταχύτατα αναπτυσσόμενο Τρίτο Τομέα της οικονομίας και κοινωνίας. Η εθελοντική εργασία σε πολλές αναπτυγμένες χώρες συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του Ακαθόριστου Εθνικού Προϊόντος και στην θεμελίωση του νέου κοινωνικού κράτους.

Στην εποχή μας, οι εθελοντές είναι οι πρώτοι στην προσφορά ποιοτικών εθελοντικών υπηρεσιών, στην κινητοποίηση της κοινής γνώμης, στην οργάνωση συλλογικών εγχειρημάτων, στην οικοδόμηση της διεθνούς αλληλοκατανόησης. Ο εθελοντισμός δεν είναι φιλανθρωπία, διαμορφώνει στην πράξη την κοινωνία του αύριο.

Συμπέρασμα

1 Στην εποχή μας με παγκόσμια προβλήματα όπως: αρρώστιες, υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ναρκωτικά, φτώχεια, να εκκρεμούν απειλητικά, η εθελοντική προσφορά θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση τους, άρα είναι αναγκαία.
2 στη σημερινή κοινωνία της παγκοσμιοποίησης, που κυριαρχούν οι ανισότητες και η αδικία ανάμεσα στους έχοντες και κατέχοντες και ανάμεσα στους αποκλεισμένους, φτωχούς και πεινασμένους. Ο εθελοντισμός ανοίγει τους ορίζοντες του αύριο. Οι εθελοντικές οργανώσεις σε παγκόσμιο, εθνικό, ευρωπαϊκό, τοπικό επίπεδο μας δίνουν ελπίδες για ανθρώπινες κοινωνίες. [. .]

ΕΡΩΤΗΣΗ: 
Ποιους τομείς αγκαλιάζει ο Εθελοντισμός;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
I. Δεν υπάρχει χώρος που να μην χωρά ο Εθελοντισμός.
II. Στην προστασία του περιβάλλοντος, απειλούμενων ειδών, πράσινο, παραλίες κλπ.
III. Στην κοινωνική πρόνοια και στην υποστήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού
IV. Στην εκπαίδευση
V. Στον πολιτισμό- στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς
VI. Στην πολιτική προστασία
VII. Στην εμπέδωση της ειρήνης
VIII. Στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων
IX. Ανθρωπιστικές παρεμβάσεις σε περίοδο κρίσης
X. Αναπτυξιακά προγράμματα - καταπολέμηση της φτώχειας
XI. Καθώς και άλλες δράσεις κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ : 
Τι προσόντα πρέπει να έχει ένας Εθελοντής:

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Ο Εθελοντής συνδυάζει τον έρωτα του ερασιτέχνη, τη συνέπεια του επαγγελματία, την πειθαρχία του στρατιώτη και την ανιδιοτέλεια του ανώτερου ανθρώπου. Ο Εθελοντισμός είναι η πράξη κάποιου με σκοπό να βοηθήσει και να στηρίξει την ανάγκη ενός συνανθρώπου του. Ο Εθελοντής εξισορροπεί την ανάγκη με την ελευθερία, τον σεβασμό με την βοήθεια, τη σιωπή με την φωνή. Δεν προσφέρει από το περίσσευμα ούτε από το υστέρημά του. Γνωρίζει ότι τίποτα δεν είναι δικό του και όταν χρειάζεται κάτι σπεύδει να το βρει για να το προσφέρει είτε το έχει είτε δεν το έχει.

Με τον τρόπο αυτόν (σ. σ. δηλαδή με τον εθελοντισμό) θα περιοριστούν οι παράγοντες που χαρακτηρίζουν τη σημερινή νοοτροπία των πολιτών, όπως το κλίμα του ατομικισμού, τις αδιαφορίες για τα κοινά, της εσωστρέφειας στο μικρό οικογενειακό πυρήνα. [. .]

Σχόλιό μου: Νομίζω ότι από αυτό το κείμενο μπορεί να αντλήσει ένας μαθητής πολλά στοιχεία για να τα χρησιμοποιήσει σε έκθεση με θέμα τον εθελοντισμό.

======
Τα ιστολόγιά μου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου