Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

23) Καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, σκέψεις

Καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος

 (Παραθέτω σε διασκευή κείμενο της GREENPAGE . Στο τέλος βλέπε τα Σχόλιά μου):

Οι κυριότεροι παράγοντες που συντελούν στην καταστροφή του περιβάλλοντος είναι οι παρακάτω:
Τα εργοστάσια λειτουργούν σαν ηφαίστεια παραγωγής ρύπων σε βαθμό που όχι μόνο υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας, αλλά την θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο. Το αυτοκίνητο είναι αδιαμφισβήτητα ένας άλλος μεγάλος παράγοντας μόλυνσης του περιβάλλοντος. Σχεδόν όλες οι πόλεις, μικρές και μεγάλες, βρίσκονται πνιγμένες στο νέφος.
[. . ] Το δεύτερο κακό είναι ότι τα δάση μας, που απορροφούν μέρος του διοξειδίου του άνθρακα, καταστρέφονται (καίγονται ή εκχερσώνονται) με μεγάλους ρυθμούς, με αποτέλεσμα η απορρόφηση αυτή να μειώνεται κάθε μέρα και περισσότερο.
 Έτσι, και τα δύο αυτά δεινά μαζί, εντείνουν ανησυχητικά το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Οι επιπτώσεις του θερμοκηπίου είναι φοβερές. Έχει ως αποτέλεσμα την αποπνικτική αύξηση της θερμοκρασίας εξαιτίας της τρομακτικής αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα.
Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι, εξαιτίας του θερμοκηπίου, σε περίπου 50 χρόνια, η ζωή πάνω στη Γη θα είναι σχεδόν αδύνατη.
Η χρήση κοινών «σπρέι» κατά το χτένισμα των μαλλιών και η λειτουργία ψυγείων και κλιματιστικών είναι οι κύριες πηγές της καταστροφής του λεπτού στρώματος του όζοντος. Έτσι έχουν προκληθεί «τρύπες» στο στρώμα του όζοντος, μέσα από τις οποίες περνούν ανενόχλητα οι υπεριώδεις ακτινοβολίες του Ήλιου. Αν οι τρύπες αυτές μεγαλώσουν (και όντως μεγαλώνουν) και καταστρέψουν μεγάλο μέρος του στρώματος του όζοντος, τότε εκτιμάται ότι θα πεθαίνουν εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο από καρκίνο του δέρματος.
Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Το περιβάλλον επιβαρύνεται αφόρητα σε ραδιενέργεια και από τις δύο. Για παράδειγμα οι βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο του κόλπου το 1990 και στον πόλεμο του Κόσοβου το 1999 (και ποιος ξέρει πού αλλού), έχουν μολύνει τα εδάφη και τα νερά, όχι μόνο των χωρών όπου έγιναν οι πόλεμοι, αλλά και των γειτονικών χωρών. Η μόλυνση αυτή θα διαρκέσει 4.5 εκατομμύρια χρόνια!
Αλλά και η ειρηνική χρήση της ατομικής ενέργειας μολύνει το περιβάλλον, ιδιαίτερα όταν συμβεί κάποιο ατύχημα
 Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ
Το έδαφος και το υπέδαφος του πλανήτη μας, τα τελευταία χρόνια, έχει αρχίσει ν' αλλοιώνεται σε βάθος μερικών μέτρων από τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα και άλλες ανθρώπινες παρεμβάσεις. Τα ζιζανιοκτόνα και τα λιπάσματα παρασύρονται από τα νερά της βροχής και εισέρχονται στα υπόγεια ύδατα, όπου προκαλούν μαζική ρύπανση τεραστίων εκτάσεων. Οι ρύποι αυτοί πέφτουν στις θάλασσες, στις λίμνες και στα ποτάμια, απειλώντας έτσι σοβαρά, σε παγκόσμια κλίμακα, τη ζωή μέσα στο νερό.
Συνολικά, στεριά και θάλασσα, μολύνονται αφόρητα από τη διασπορά προϊόντων που είναι επικίνδυνα για την υγεία μας, όπως τα ζιζανιοκτόνα, το DDT, τα ραδιενεργά, τα πλαστικά προϊόντα και άλλα. Οι χωματερές κατακλύζουν τον πλανήτη κατά εκατοντάδες χιλιάδες, δημιουργώντας μολύνσεις του περιβάλλοντος και του πόσιμου νερού παρακείμενων περιοχών.
Η Γη αρχίζει να παρουσιάζει σημεία σοβαρής κόπωσης. Τα εδάφη [. .] Τα υπόγεια ύδατα λιγοστεύουν, και αυτά που μας απέμειναν είναι μολυσμένα από την κατάχρηση χημικών ουσιών.
Τα τροπικά δάση, αλλά και όλα τα δάση, εξαιτίας των πυρκαγιών αλλά και των εκχερσώσεων, οδηγούνται στον αφανισμό. Οι πυρκαγιές καταστρέφουν τους πνεύμονες της Γης. Ο ρυθμός εκχέρσωσης των τροπικών δασών κυμαίνεται από 10 έως 20 εκατομμύρια εκτάρια το χρόνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι περιοχών γύρω από μεγάλες δασικές περιοχές να ζουν με το φόβο των πλημμυρών που μεγαλώνει κάθε χρόνο και περισσότερο, γιατί κάθε έτος έχουμε τεράστιες πυρκαγιές σ' ολόκληρο τον πλανήτη.
ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΓΗΣ
Το κλίμα της Γης αλλάζει τα τελευταία χρόνια και οι αλλαγές αυτές φαίνεται ότι θα είναι μεγάλες στα επόμενα 50 έως 100 έτη. Τα αίτια των κλιματολογικών αλλαγών είναι πολλά, με σπουδαιότερο την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας από 3 έως 5 βαθμούς Κελσίου για τα επόμενα εκατό χρόνια (βλέπε σχήμα 5.8). Η αύξηση αυτή θα λιώσει ένα ποσοστό από πάγους στους δύο πόλους της Γης και η στάθμη του νερού στις θάλασσες θ' ανεβεί και επομένως θα πνίξει πόλεις, παραλίες, δάση και ό,τι άλλο υπάρχει στις ακτές. Σημειώνεται ότι στις παραθαλάσσιες ακτές κατοικεί περίπου το 1/4 του πληθυσμού της Γης, δηλ. σήμερα κατοικούν περίπου 1.5 δισεκατομμύρια άνθρωποι.
Μια άλλη επίπτωση των κλιματολογικών συνθηκών αφορά στη μείωση των βροχοπτώσεων. Η Αφρική θα πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη ήπειρο. Ακολουθεί η Ευρώπη και συγκεκριμένα η Νότια Ευρώπη, όπου η μείωση θα είναι γύρω στα 20% το χειμώνα και 30% το καλοκαίρι. Τέλος, αναμένεται ότι παρόμοια φαινόμενα θα πλήξουν την Αυστραλία, το Τέξας των Η.Π.Α., και άλλες περιοχές του κόσμου.
Οι πιο πάνω κλιματολογικές αλλαγές θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας. Θα έχουμε έξαρση της ελονοσίας και επέκταση σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν επλήττοντο από αυτήν, όπως στις Μεσογειακές χώρες, στο Τέξας των Η.Π.Α. και αλλού. Επίσης θα έχουμε επιδείνωση των κρουσμάτων κίτρινου πυρετού, αλλά και άλλων ασθενειών.
Η ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Η ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ
 Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ
Αφιέρωμα της GREENPAGE για την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας
(Πηγή: greenpage.gr/arthra.htm)

ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ:
1) Στο κείμενο παρατίθενται οι αιτίες (οι παράγοντες) που συντελούν στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και ταυτόχρονα σε πολλές παραγράφους και τα αποτελέσματα.
2) Προσέξτε ότι οι αιτίες δημιουργούν αποτελέσματα και τα αποτελέσματα γίνονται στη συνέχεια αιτίες για παραπέρα αποτελέσματα. Έχουμε δηλαδή μια αλυσιδωτή σειρά από αιτίες και αποτελέσματα
Έτσι αιτίες που προκαλούν αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα (αποτέλεσμα) είναι τα εργοστάσια και τα αυτοκίνητα, αλλά και η καταστροφή των δασών που ενώ φυσιολογικά απορροφούν το διοξείδιο αυτό, με την καταστροφή τους συντείνουν αθέλητά τους στην αύξησή του. Στη συνέχεια: Η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα είναι αιτία που έχει ως αποτέλεσμα την αποπνικτική αύξηση της θερμοκρασίας. Αυτό είναι αιτία για την τήξη των πάγων, την αύξηση της στάθμης του νερού στις θάλασσες που θ' ανεβεί και επομένως θα πνίξει πόλεις, παραλίες, δάση και ό,τι άλλο υπάρχει στις ακτές. Κτλ
3) Ο Μ. Ανδρόνικος σε ένα κείμενό του, που παρατίθεται στο σχολικό Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της γ΄ λυκείου, αναφέρει για την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και των μνημείων του πολιτισμού, ως βασική αιτία το κέρδος των επιχειρήσεων. Θα πρόσθετα, από την πλευρά μου, ως παράλληλη βασική αιτία και την απαίτηση όλων μας, ιδίως όσων ανήκουμε στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, για ανέσεις και για αγαθά που για να γίνουν χρειάζονται τεράστιες ποσότητες από υλικά που τα αντλούμε από τη φύση και έχουν σα συνέπεια την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος (εκατομμύρια τόνοι χαρτιού για βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά και διαφημιστικά φυλλάδια από τους κορμούς των δέντρων, φθηνή ενέργεια από το ουράνιο και τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, αυτοκίνητα, αεροπλάνα που μολύνουν τον αέρα και σκάφη αναψυχής που μολύνουν τις θάλασσες, ατελείωτα, φιγουράτα και άχρηστα είδη συσκευασίας κτλ).
====
Τα ιστολόγιά μου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου