Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

27) Ίντερνετ: μια νέα εποχή για τις ανθρώπινες σχέσεις;


ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ: Ίντερνετ: μια νέα εποχή για τις ανθρώπινες σχέσεις;

noreply@blogger.com (Μ Τάσος) στοΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ "Επιστήμη ποιητική ευδαιμονίας"

Η Τιμόκλεια Παναγοπούλου είναι ψυχολόγος και μέσα από τα άρθρα της καταγράφεται ο παλμός των ανθρώπινων σχέσεων.

Ίντερνετ: μια νέα εποχή για τις ανθρώπινες σχέσεις;
Οι σχέσεις, παλαιότερα, άρχιζαν με ένα βλέμμα, ένα κρυφό ραβασάκι ή ένα τριαντάφυλλο. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα στις μέρες μας; Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει αλλάξει ακόμα και τον τρόπο που προσεγγίζουμε ο ένας τον άλλον;
  Εκτός από τα δημοφιλή sites κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, υπάρχουν ιστοσελίδες αποκλειστικά για «singles», οι οποίοι ψάχνουν για σύντροφο. Μερικές από αυτές είναι οι: match.com, mysinglefriend.com, καθώς και η ελληνική agapameonline.com, στις οποίες οι ενδιαφερόμενοι δημοσιεύουν τα στοιχεία τους, τις φωτογραφίες τους, καθώς και τα χαρακτηριστικά του συντρόφου που αναζητούν.
  Όμως, η τεχνολογία δεν έχει σταματήσει εδώ, καθώς έχουν δημιουργηθεί και εφαρμογές τις οποίες μπορεί κανείς να κατεβάσει στο κινητό του. Ένα παράδειγμα είναι το γνωστό Tinder, στο οποίο επιλέγεις ερωτικό σύντροφο με μοναδικό κριτήριο μια φωτογραφία. Όμως, γιατί να αποφεύγουμε την προσωπική επαφή; Τι υποδηλώνει το γεγονός ότι έχουμε την ανάγκη να κρυφτούμε πίσω από μια οθόνη;
   Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της μοναξιάς που υπάρχει στις μέρες μας. Οι άνθρωποι νιώθουν τόσο μόνοι που αρχίζουν συζητήσεις με ανθρώπους που δεν έχουν δει ποτέ στη ζωή τους. Επιπλέον, είναι σύνηθες τέτοιες ιστοσελίδες να έχουν απήχηση σε άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, που ψάχνουν την αποδοχή έστω και σε κάποιον άγνωστο.
  Οι περισσότεροι από αυτούς δημιουργούν προφίλ με κίνητρο να δείξουν στους διαδικτυακούς τους φίλους πόσο όμορφοι, επιτυχημένοι και δραστήριοι είναι, καθώς και τον τρόπο διασκέδασής τους, με σκοπό να γίνουν αρεστοί.
  Μια τέτοιου είδους προσέγγιση είναι ιδανική για άτομα τα οποία είναι δειλά και δεν έχουν το θάρρος να κάνουν το πρώτο βήμα. Έτσι, είναι πολύ πιο εύκολο να «κρυφτούν» πίσω από την οθόνη ενός υπολογιστή αντί να βιώσουν το άγχος το οποίο τους προκαλούν οι κοινωνικές επαφές. Έχει παρατηρηθεί μάλιστα το φαινόμενο, κυρίως στο ανδρικό φύλο, να στέλνουν τα ίδια μηνύματα σε διαφορετικές γυναίκες με την ελπίδα ότι κάποια θα απαντήσει θετικά.
  Οι συνέπειες αυτού του νέου τρόπου προσέγγισης είναι ποικίλες. Είναι αλήθεια ότι για πολλούς ανθρώπους είναι λυτρωτικό, καθώς νιώθουν ελεύθεροι να εκφράσουν τα πραγματικά τους συναισθήματα και να είναι ο εαυτός τους μέσα από την ανωνυμία που τους εξασφαλίζουν τα «chat rooms».
  Στις ιστοσελίδες αυτές οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν ψευδώνυμα και δεν είναι υποχρεωμένοι να αναρτούν φωτογραφίες. Από την άλλη πλευρά όμως, έρευνες έχουν αποδείξει ότι η χρήση των συγκεκριμένων sites προκαλεί αίσθημα μεγαλύτερης μοναξιάς στους χρήστες. Με την πολύωρη ενασχόληση μειώνεται ο χρόνος που αφιερώνουν στους πραγματικούς τους φίλους.
  Έχει παρατηρηθεί αύξηση του επιπέδου της κατάθλιψης σε άτομα των οποίων το μεγαλύτερο μέρος της επικοινωνίας τους είναι μέσω site κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον, η προσπάθεια να δημιουργήσει κάποιος μια πλασματική εικόνα στην οποία δεν ανταποκρίνεται, μειώνει το επίπεδο της αυτοεκτίμησης και του αυτοσεβασμού, καθώς το άτομο παύει πια να είναι ο εαυτός του και καταλήγει να υποδύεται κάποιον άλλον με μοναδικό κίνητρο την αποδοχή.
  Παρ’ όλα αυτά, η τεχνολογία είναι ένα πολύτιμο «εργαλείο», το οποίο έχει τη δύναμη να φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά αν χρησιμοποιείται σωστά. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε τους κινδύνους που κρύβει, καθώς το 50% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν site κοινωνικής δικτύωσης, λένε ψέματα για την ηλικία, το φύλο, το βάρος, την επαγγελματική και οικογενειακή τους κατάσταση.
Τιμόκλεια Παναγοπούλου, www.happylifemag.com
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Α1. Να δώσετε τον χαρακτηρισμό «Σωστό» ή «Λάθος», ανάλογα με το αν αποδίδουν το νόημα του κειμένου σωστά ή όχι, σε κάθε μία από τις διαπιστώσεις που ακολουθούν.
α) Οι ανθρώπινες σχέσεις σήμερα έχουν διαφοροποιηθεί από αυτές του παρελθόντος. 

β) η συνομιλία μας με διαδικτυακούς –άγνωστους σε μας-φίλους είναι αποτέλεσμα της μοναξιάς μας.
γ) Οι διαδικτυακές σελίδες αναζήτησης συντρόφου έχουν απήχηση σε άτομα με αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. 
δ) Η αναζήτηση φίλων μέσω των «chat room» περιορίζει τη μοναξιά των χρηστών. 
ε) Η αυτοεκτίμηση του ανθρώπου που χρησιμοποιεί πλασματικό προφίλ στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης αυξάνεται. 
Α2. Τι επιδιώκει η αρθρογράφος με τη χρήση των ρητορικών ερωτήσεων στην τρίτηπαράγραφο: («Όμως..μια οθόνη;») του κειμένου; 

Α3. «Μια τέτοιου είδους προσέγγιση είναι ιδανική για άτομα τα οποία είναι δειλά και δεν έχουν το θάρρος να κάνουν το πρώτο βήμα». Να μετατρέψετε την παρατακτικήσύνδεση  σε υποτακτική. Τι πετυχαίνει η αρθρογράφος με τη χρήση της παρατακτικής σύνδεσης;
Α4Να γράψετε ένα αντώνυμο για καθεμιά από τις ακόλουθες λέξεις του κειμένου: σταματήσει, σύνηθες, αποδοχή, επιτυχημένοι, ελεύθεροι.


Α5. Σύμφωνα με την αρθρογράφο : «Η τεχνολογία είναι ένα πολύτιμο «εργαλείο», το οποίο έχει τη δύναμη να φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά αν χρησιμοποιείται σωστά». Συμφωνείτε με την άποψη αυτή ή όχι; Κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί, κατά τη γνώμη σας, η τεχνολογία να φέρει κοντά τους ανθρώπους; Να αναπτύξετε τις απόψεις σας σε ένα κείμενο 200-250 λέξεων που θα «ανεβάσετε» ως άρθρο στην ηλεκτρονική εφημερίδα του σχολείου σας.