Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

22) Ανθρώπινα δικαιώματα, σκέψεις

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
(Σημείωση: Θα αναφέρω με συντομία τα κυριότερα ανθρώπινα δικαιώματα και απόψεις ειδικών, για να τα έχει υπόψη του ο μαθητής που διαβάζει αυτές τις γραμμές και να βοηθηθεί στο γράψιμο μιας έκθεσης με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα). 

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ: Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι «βασικά δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες που δικαιούνται όλοι οι άνθρωποι».
Τα ανθρώπινα δικαιώματα, που μπορούν να λεχθούν και φυσικά δικαιώματα, είναι δικαιώματα που αποδίδονται στα άτομα με τη γέννησή τους.
Μια ενδεικτική διάκριση των βασικών δικαιωμάτων είναι σε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα (όπως το δικαίωμα στη ζωή και την προσωπική ασφάλεια), σε ατομικά ή αστικού χαρακτήρα δικαιώματα (όπως το δικαίωμα στην ιδιοκτησία), σε πολιτικά δικαιώματα (όπως το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι) και σε κοινωνικά δικαιώματα (όπως το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στην εκπαίδευση και το δικαίωμα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1:
- Να πω από την αρχή ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα ενός ατόμου Χ, έχουνε έναν περιορισμό: ότι ο Χ σέβεται τα δικαιώματα και όλων των άλλων ανθρώπων. Εάν δεν τα σέβεται, τότε αυτόματα θέτει σε κίνδυνο και τα δικά του δικαιώματα, μια και οι άλλοι έχουν το δικαίωμα της αυτοάμυνας, να ασκήσουν δηλαδή τότε βία στον Χ για να τον εξαναγκάσουν να σέβεται τα δικαιώματά τους. Ώστε έχω δικαιώματα σημαίνει ότι έχω ταυτόχρονα την υποχρέωση να σέβομαι τα δικαιώματα των άλλων.
- Τα ανθρώπινα δικαιώματα αφορούν, αρχικά, τις βασικές ελευθερίες του πολίτη και την προστασία του από αυθαιρεσίες της κρατικής εξουσίας και των οργάνων της. Ταυτόχρονα αφορούν και την προστασία του πολίτη έναντι κάθε ατόμου ή ομάδας ατόμων που προσπαθεί να τα παραβιάσει.
- Φυσικά, τα δικαιώματα επεκτάθηκαν καθώς βελτιωνόταν ο πολιτισμός, και σήμερα τα περισσότερα αφορούν όχι μόνον τους πολίτες ενός κράτους, αλλά  και όσους αλλοδαπούς διαμένουν ή διέρχονται από ένα συγκεκριμένο κράτος.
- Στα δικαιώματα ελευθερίας πρέπει να προστεθεί και το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας.
- Συντοχρόνω στα δικαιώματα που αφορούν την ελευθερία και την προστασία της, προστέθηκαν και άλλα δικαιώματα που προβλέπουν την υποχρέωση του κράτους να μεριμνά για να έχει ο πολίτης, εκπαίδευση, εργασία, κοινωνική περίθαλψη, σύνταξη.
- Τα δικαιώματα προβλέπουν από το 1990 και ειδικότερα ζητήματα για τα παιδιά: (UNICEF - H Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, του 1990: Δικαιώματα επιβίωσης, Προστασίας, Ανάπτυξης και Εξέλιξης, Δικαιώματα Συμμετοχής πχ να συμμετέχουν σε οργανώσεις).   
- Εξάλλου, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι θεσπίστηκαν και δικαιώματα για τους αιχμαλώτους πολέμου, θεμελιώδεις προστασίες για τους τραυματίες και για τους πολίτες μέσα ή γύρω από πολεμική ζώνη (Σύμβαση Γενεύης 1949 που επικύρωσε προηγούμενες συμβάσεις του 1864, 1906 και 1929 αλλά και επεξέτεινε αυτά τα δικαιώματα).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2
- (Βικιπαιδεία:  Αριστόβουλος ΜάνεσηςΑτομικές ελευθερίες, 1982 ):
-Τα ανθρώπινα δικαιώματα διακρίνονται σε ατομικά (δεν επιτρέπουν στην κρατική εξουσία και στα όργανά της να επέμβουν κατά του πολίτη, παρά μόνον υπό προϋποθέσεις που προβλέπει νόμος, πχ δικαίωμα ασύλου κατοικίας, δικαίωμα έκφρασης, δικαίωμα επικοινωνίας, δικαίωμα να συνέρχεσαι μαζί με άλλους, να δημιουργείς δηλαδή και να συμμετέχεις σε συλλόγους, σε συνδικαλιστικούς και πολιτικούς σχηματισμούς, να συνεταιρίζεσαι, να εγκαθίστασαι και να αναπτύσσεις τη δραστηριότητά σου όπου θέλεις, να κατέχεις ιδιοκτησία, κλπ).
- Σε πολιτικά, (είναι όσα εγγυώνται τη συμμετοχή του πολίτη στη διαμόρφωση και άσκηση της πολιτικής εξουσίας, πχ δικαίωμα να εκλέγεις βουλευτές και να εκλέγεσαι βουλευτής).
- Σε κοινωνικά (είναι όσα αξιώνουν από το Κράτος να παρέχει στον πολίτη ορισμένες υπηρεσίες, πχ εκπαίδευσης, υγείας κλπ, ή και οικονομικές παροχές πχ συντάξεις σε απόμαχους της εργασίας ή επιδόματα σε ανάπηρους, σε άνεργους, κλπ, ή να ενεργεί το Κράτος έτσι που να μπορεί να βρει ο πολίτης εργασία και να αναπτύσσει γενικά οικονομική δραστηριότητα).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3
- Το Σύνταγμα της Χώρας μας περιέχει βέβαια τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ας αναφέρω εδώ περιληπτικά τι λέει η Οικουμενική διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου, (που έχει 30 άρθρα και ψηφίστηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1948, και φυσικά και από την Ελλάδα):
- Στο άρθρο 1 αναφέρει τα εξής: Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα . ..
- Στο άρθρο 2 αναφέρει ότι: Κάθε άνθρωπος δικαιούται να επικαλείται (τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της διακήρυξης) χωρίς καμία διάκριση ως προς τη φυλή το χρώμα το φύλο τη γλώσσα τις θρησκείες, τις πολιτικές ή οποιεσδήποτε άλλες πεποιθήσεις, την εθνική ή κοινωνική καταγωγή, την περιουσία, τη γέννηση ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση.
- Τα επόμενα άρθρα μιλούν πιο αναλυτικά, πχ ότι Κάθε άτομο έχει δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την προσωπική του ασφάλεια, ότι απαγορεύεται η δουλεία μερική ή ολική, ότι Κανείς δεν επιτρέπεται να υποβάλλεται σε βασανιστήρια ούτε σε ποινή ή μεταχείριση σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική, ότι Κανείς δεν μπορεί να συλλαμβάνεται, να κρατείται ή να εξορίζεται αυθαίρετα, ότι Καθένας έχει δικαίωμα, με πλήρη ισότητα, να εκδικάζεται η υπόθεσή του δίκαια και δημόσια, από δικαστήριο ανεξάρτητο και αμερόληπτο, ότι Κανείς δεν επιτρέπεται να υποστεί αυθαίρετες επεμβάσεις στην ιδιωτική του ζωή, την οικογένεια, την κατοικία ή την αλληλογραφία του, ότι Κάθε άτομο, μόνο του ή με άλλους μαζί, έχει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, ότι Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας,   ότι Καθένας έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης, ότι Κάθε άτομο, ως μέλος του κοινωνικού συνόλου, έχει δικαίωμα κοινωνικής προστασίας.
- Στα επόμενα άρθρα αναφέρονται δικαιώματα για την εργασία, τις εργάσιμες ώρες και τις άδειες,  την επιλογή επαγγέλματος, για την προστασία από την ανεργία, Η μητρότητα και η παιδική ηλικία έχουν δικαίωμα ειδικής μέριμνας και περίθαλψης. Καθένας έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση.
- Άρθρο 28: Καθένας έχει το δικαίωμα να επικρατεί μια κοινωνική και διεθνής τάξη, μέσα στην οποία τα δικαιώματα και οι ελευθερίες που προκηρύσσει η παρούσα Διακήρυξη να μπορούν να πραγματώνονται σε όλη τους την έκταση.
- Το άρθρο 29 αναφέρει – προσοχή!- Το άτομο έχει καθήκοντα απέναντι στην κοινότητα, μέσα στα πλαίσια της οποίας και μόνο είναι δυνατή η ελεύθερη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.
=========

====

Τα ιστολόγιά μου 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου