Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

8) Για τη Γραφειοκρατία, σκέψεις

Επαγγελματική και Ερασιτεχνική Γραφειοκρατία
Πριν πολλά πολλά χρόνια, διάβασα στον Οικονομικό Ταχυδρόμο άρθρο του δημοσιογράφου κ. Γιάννη Μαρίνου σχετικό με τη Γραφειοκρατία- Μεταφέρω με πολύ συντομία το περιεχόμενό του, το τι συμπέρανα  και την ευχή μου για τη βελτίωση του Έλληνα γραφειοκράτη.

"" Τη λεωφόρο των Ηλυσίων τη διατήρησε από την εποχή του Ναπολέοντα στην υπέροχη σημερινή της κατάσταση η Γαλλική Γραφειοκρατία που εκμηδένισε τις ορέξεις Υπουργών και Ιδιωτών για ανέγερση πολυόροφων κατασκευών""

- Συμπέρανα ότι: υπάρχουν δυο ειδών γραφειοκρατίες, η Ερασιτεχνική που έχουμε εδώ στην Ελλάδα που δεν αντιδρά στα κελεύσματα του κάθε τυχόντα άρχοντα και μεγαλοκεφαλαιούχου (κάνε αυτό που σου λέω, γιατί αλλιώς θα σε στείλω στην Ορεστιάδα- μάλιστα, ό,τι πείτε) και η Επαγγελματική (κάντε αυτό- όχι, θα κάνουμε αυτό που λέει ο νόμος, ο κανόνας- θα σας στείλω στην Ορεστιάδα- μάλλον κύριε άρχοντα θα σε στείλουμε εμείς εκεί γιατί μας παρακινείς να παραβιάσουμε το νόμο).
-Η επαγγελματική Γραφειοκρατία συντελεί στη σωστή εφαρμογή του νόμου και προστατεύει τον σωστό υπάλληλο από τη μανία κάθε τυχάρπαστου. Φυσικά, η Επαγγελματική Γραφειοκρατία έχει και άλλα χαρακτηριστικά, όπως τον παραμερισμό της ευθυνοφοβίας, την ανάπτυξη της λελογισμένης πρωτοβουλίας, τον σεβασμό του πολίτη, τη πεποίθηση ότι αποτελούμε καθένας μας κρίκο για να μπορεί να επιτελέσει και ο άλλος την εργασία του κ. τ. λ. Τώρα, γιατί τα λέω αυτά: γιατί με θλίβει το καθημερινό αλαλούμ της κρατικής μας μηχανής, η ανάγκη περιορισμού του και η βελτίωση του Έλληνα Γραφειοκράτη.
- Ο Γραφειοκράτης γίνεται και βελτιώνεται σταδιακά. Μήνα με το μήνα, χρόνο με το χρόνο αποκτάς εμπειρίες και γνώσεις για τη δουλειά σου και ολοένα καλείσαι να αντιμετωπίζεις πιο σύνθετα προβλήματα. Μετά από κάποια χρόνια ωριμάζεις πλέον και αναλαμβάνεις θέσεις ευθύνης, γίνεσαι δηλαδή επικεφαλής κάποιου τμήματος, μετά ολόκληρης υπηρεσίας (που αποτελείται από περισσότερα του ενός τμήματα) και μετά αναλαμβάνεις τη διεύθυνση περισσότερων από μιας Υπηρεσιών. 
- Όσο εξελίσσεσαι, τόσο πρέπει να βελτιώνεις τις υπηρεσιακές αλλά και γενικές και κοινωνικές γνώσεις σου, να διώχνεις την ευθυνοφοβία και να αναλαμβάνεις συνετές πρωτοβουλίες. Γιατί από εσένα και τις αποφάσεις σου ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι και επιχειρήσεις εξαρτώνται.
- Ναι, ο σωστός γραφειοκράτης, ο επαγγελματίας όπως τον ονομάζω γραφειοκράτης είναι πολύτιμος για την κοινωνία και την πρόοδό της και πρέπει να τον εκτιμούμε όταν τον συναντούμε. Είναι ανάγκη στη χώρα μας να αυξηθούν οι σωστοί γραφειοκράτες, να είναι η πλειονότητα και όχι η μειονότητα. Αυτή είναι και η ευχή μου. 
======
Τα ιστολόγιά μου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου