Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

2) Ανεργία, σκέψεις

ΑΝΕΡΓΙΑ 
Για το θέμα «ανεργία» θα πω κυρίως τις όσες έχω συλλέξει αιτίες. Στις συνέπειες που έχει η ανεργία, στα αποτελέσματα της δηλαδή,  και στο πώς θα αντιμετωπιστούν δεν θα επεκταθώ γιατί μπορεί εύκολα να τις βρει ο μαθητής και σε άλλα μπλοκ, σε μπλοκ πχ φιλολόγων.   

-Ορισμός : Ανεργία είναι η κατάσταση του ατόμου, που προσφέρει μισθωτή εργασία (παίρνοντας δηλαδή μεροκάματο ή μισθό) και παραμένει χωρίς εργασία περισσότερο από ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα.
(Σημείωση: Σήμερα με την κρίση ονομάζουμε άνεργους ακόμα και επιχειρηματίες που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους και που δεν έχουνε πλέον εισόδημα από επιχειρηματική ή άλλη δραστηριότητα. Η κανονική όμως έννοια του άνεργου είναι αυτή που αφορά μισθωτική εργασία).    
-Μορφές: Κλασική ανεργία (άτομα που δεν βρίσκουν εργασία για μήνες και ιδίως για χρόνο ή και χρόνια, παρότι έχουν τις απαραίτητες ικανότητες, πρόθεση και προθυμία να παράσχουν κάποια μισθωτή εργασία).
-Υποαπασχόληση, (όταν το άτομο δεν βρίσκει πλήρη απασχόληση, και εργάζεται αναγκαστικά λιγότερες ώρες από το βασικό ωράριο).
- Εποχιακή (όταν το άτομο εργάζεται σε τομείς που το χρειάζονται σε ορισμένη εποχή, και όχι για όλο το χρόνο: στον τουρισμό που η περίοδος διαρκεί σε ορισμένες περιοχές μερικούς μόνον μήνες, ή στις αγροτικές καλλιέργειες για τη συλλογή λχ μόνο καρπών, ή στις οικοδομικές κατασκευές που το χειμώνα ορισμένες διακόπτονται και οι εργαζόμενοι παραμένουν άνεργοι.  
-Τεχνολογική, όταν οι τεχνολογικές εξελίξεις καθιστούν άχρηστες τις παλιές ειδικεύσεις (πχ εργάτες και τεχνίτες που κατασκεύαζαν χάλκινα σκεύη με το σφυρί, έμειναν άνεργοι όταν τα σκεύη αυτά άρχισαν να τα κατασκευάζουν μηχανές. Ή ταπητουργοί που χειρίζονταν ξύλινους αργαλειούς, που έχασαν τη δουλειά τους από πιο σύγχρονες ταπητουργικές μηχανές, ή δακτυλόγραφοι που αντικαταστάθηκαν από υπολογιστές, κλπ).    
- Οι επιστήμονες μιλούν και για άλλα είδη ανεργίας, πχ φυσιολογική ή σταθερή, όταν το ποσοστό των ανέργων κυμαίνεται γύρω στο 2-3%, δημογραφική όταν η ανεργία επηρεάζεται από τη μη φυσιολογική αυξομείωση του πληθυσμού, κλπ (ή ακόμα και για ετεροαπασχόληση, που δεν είναι όμως καθαυτό ανεργία, αλλά υποβιβασμός του μισθωτού σε υποδεέστερη απασχόληση).

Αίτια ανεργίας στη χώρα μας

Ορισμένα από τα αίτια που θα παραθέσω παρακάτω αφορούν την πιο πρόσφατη περίοδο, ενώ άλλα λειτουργούν από ανέκαθεν.
- Η καταστροφή από διάφορους λόγους αρκετών βιομηχανιών και βιοτεχνιών μας που απορροφούσαν εργαζόμενους (πχ μια βιομηχανία φθηνών αυτοκινήτων που είχε δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη).
- Η μεταφορά.βιομηχανιών μας σε χώρες φθηνών εργατικών χεριών πχ στα Σκόπια και τη Βουλγαρία.
- Η έλλειψη νέων επενδύσεων από ιδιώτες (τουλάχιστον τόσων όσων έκλεισαν) και από το κράτος τουλάχιστον όσων γινότανε τα προηγούμενα χρόνια, στους διάφορους τομείς (πχ στη βιομηχανία και ιδιαίτερα στη γεωργική, στον τουρισμό, στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, στις οικοδομές, σε δημόσια έργα –σχολεία, δρόμους, λιμάνια, μαρίνες, κλπ, κλπ.
- Η εγκατάλειψη και ο περιορισμός της αγροτικής απασχόλησης, εξαιτίας διάφορων λόγων αλλά και λανθασμένων κρατικών επιλογών.
  
 Εκτός από αυτά τα σοβαρότατα αλλά φανερά, ας πω, αίτια, μπορεί κανείς να βρει και άλλα εξίσου σοβαρά, κάπως όμως πιο δυσδιάκριτα. Πχ την τεράστια σε έκταση φοροδιαφυγή, τη διάθεση μεγάλου ποσοστού από τα κρατικά μας έσοδα για εξοπλισμούς (αναγκαίους εξαιτίας των διαφορών μας με την γείτονα Τουρκία, αλλά δυσανάλογους με αυτούς που κάνουν οι λοιποί Ευρωπαϊκοί λαοί που δεν έχουν παρόμοιο πρόβλημα), τη διάθεση πόρων όχι για ουσιαστικά έργα υποδομής, αλλά για έργα πολιτικών σκοπιμοτήτων και βιτρίνας που μετά την ολοκλήρωσή τους δεν χρησιμοποιούν πλέον εργατικό δυναμικό, τη διασπάθιση πόρων από δημόσια και δημοτικά όργανα αλλά και κομματικούς σχηματισμούς, την κατάχρηση πόρων από δημόσια και δημοτικά όργανα.
(Έτσι περιορίζονται τα δημόσια έργα υποδομής και γίνονται αρκετά λιγότερα από όσα θα μπορούσαν να γίνουν με συνέπεια να απασχολούνται λιγότεροι εργατοτεχνίτες, υπάλληλοι και επιστήμονες από όσους αλλιώς θα απασχολούνταν).
  – Η γραφειοκρατία είναι επίσης μια σοβαρή αιτία που συντελεί στην ανεργία, γιατί αποθαρρύνει τους ιδιώτες επενδυτές να κάνουν επενδύσεις ( πχ εργοστάσια). Κι αυτό γιατί για να δοθεί μια άδεια για επένδυση θέλει ας πούμε δυο χρόνια, τη στιγμή που σε άλλα κράτη η άδεια δίνεται σε δυο τρεις μήνες. Έτσι δεν επενδύουν στη χώρα μας όσοι ντόπιοι ή ξένοι επενδυτές θα ήθελαν να επενδύσουν, με συνέπεια να γίνονται λιγότερες επιχειρήσεις και να παραμένει αρκετό εργατικό δυναμικό σε αδράνεια, δηλαδή σε ανεργία.    
- Μια άλλη αιτία είναι η τεχνολογική εξέλιξη. Όσα κράτη δεν μπορούν να την παρακολουθήσουν βλέπουν σα συνέπεια τους εργαζόμενους να χάνουν τις εργασίες τους και να καταντούν άνεργοι. Η παρακολούθηση των τεχνολογικών εξελίξεων γίνεται με το να εκπαιδεύονται οι εργαζόμενοι στα νέα πιο σύγχρονα μέσα, ή και να μεταπηδούν σε ανώτερο επίπεδο, από απλούς πχ χειριστές μηχανών σε τεχνίτες ή επιστήμονες κατασκευής μηχανών.
- Μια άλλη μεγάλη έμμεση αιτία είναι η νοοτροπία μας να καταθέτουμε τις αποταμιεύσεις μας σε ξένα κράτη και στις εκεί τράπεζες. Με συνέπεια οι τράπεζές μας να μην έχουν αρκετά χρήματα και να μην μπορούν να δανείσουν ικανοποιητικά τις επιχειρήσεις μας, που περιορίζουν τη δραστηριότητά τους, ενώ θα μπορούσαν να την αναπτύξουν και να προσλάβουν προσωπικό που παραμένει άνεργο.
- Ας σημειώσω ακόμα και ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν φροντίζουν να αυτοχρηματοδοτούνται. Δίνουν όλα τα κέρδη τους στους ιδιοκτήτες τους, σε αντίθεση με ορισμένες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους το αφήνουν στα ταμεία της επιχείρησης (και δίνουν το υπόλοιπο στους ιδιοκτήτες). Έτσι αυτές οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αντί να καταφύγουν στις τράπεζές τους και να δανειστούν χρήματα, κεφάλαια κινήσεως όπως λέμε, χρησιμοποιούν τα χρήματα που άφησαν από τα κέρδη τους στα ταμεία τους. Με αυτό τον τρόπο γλυτώνουν τους τόκους που θα πλήρωναν στις τράπεζες και επομένως μειώνουν το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους. Μειώνοντας το κόστος αυξάνουν τις πωλήσεις τους και δεν απολύουν προσωπικό, που θα γινόταν άνεργο. Μια αιτία λοιπόν της ανεργίας στη χώρα μας είναι και η μη αυτοχρηματοδότηση των επιχειρήσεων.
-Τέλος, μια αιτία είναι και η προτίμηση των Ελλήνων κεφαλαιούχων στη δημιουργία εισαγωγικών επιχειρήσεων, και όχι βιομηχανικών ή βιοτεχνικών, γιατί οι εισαγωγικές επιχειρήσεις αποδίδουν ταχύτερα, μεγαλύτερα και πιο άκοπα κέρδη. Αλλά οι εισαγωγικές επιχειρήσεις απασχολούν μικρό αριθμό προσωπικού και δεν συντελούν σημαντικά στην απορρόφηση ανέργων.
            Οι αιτίες, γενικά, της ανεργίας είναι πολλές και ιδιαίτερα στη χώρα μας. Οι διεθνείς αλλά και οι Έλληνες οικονομολόγοι δεν συμφωνούν μεταξύ τους, γενικά, για τα αίτια της ανεργίας στις διάφορες χώρες. Γιατί ο καθένας βλέπει τα πράγματα από τη δική του σκοπιά και κοσμοθεωρία (άλλος από τη καπιταλιστική σκοπιά, άλλος από τη σοσιαλιστική άλλος από την κομμουνιστική κ. ό. κ. Έτσι οι οικονομολόγοι μας δεν συμφωνούν τόσο για τα γενικά αίτια στις διάφορες χώρες, όσο και για τα ειδικά αίτια ανεργίας στη χώρα μας.        
  

Αίτια ανεργίας των νέων της χώρας μας

-Εκτός από τις παραπάνω γενικές αιτίες που πλήττουν φυσικά και τους νέους, ας επισημάνω και τις παρακάτω:
- Έλλειψη επαρκούς βιομηχανίας στη χώρα μας, και ιδιαίτερα γεωργικής βιομηχανίας που μας αφορά ιδιαίτερα, που θα απορροφούσε εργάτες, τεχνίτες και επιστήμονες διαφόρων ηλικιών και ειδικοτήτων.
- Εξαιτίας της ανεπαρκούς βιομηχανίας μας, οι νέοι στρέφονται στην απόκτηση πτυχίου μη βιομηχανικών ειδικοτήτων με συνέπεια να υπάρχει σε ορισμένους επιστημονικούς κλάδους κορεσμός, δηλαδή ανεργία (νομική, οικονομολογία, γιατροί, πολιτικοί μηχανικοί, κλπ).
- Αδυναμία του Κράτους να απορροφήσει όλους τους πτυχιούχους των «συνηθισμένων» πτυχίων.
- Τελείως ανεπαρκής έρευνα  και ιδιαίτερα εκείνης που συνδέει τη βιομηχανία, γεωργική κλπ, με τα Πανεπιστήμια. Η ντόπια έρευνα θα απασχολούσε και νέους επιστήμονες, αλλά θα βοηθούσε  να αντικατασταθούν και είδη που εισάγονται από το εξωτερικό με δικής μας παραγωγής/κατασκευής, οπότε θα δημιουργούνταν θέσεις εργασίας και για εργατοτεχνίτες, νέους ή μεσήλικες.
- Όσον αφορά τους ναυτικούς μας, τα αίτια της ανεργίας τους είναι ότι η ποντοπόρα ναυτιλία μας επανδρώνεται εδώ και καιρό από ναυτικούς άλλων χωρών «φθηνού εργατικού κόστους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου